Behangen. Zo doe je dat.

Zovaak zie ik leuke behangetjes voorbij komen.
Help.
Nét gestucte muren, wat-als-het-mis-gaat?

Ik heb het nog nooit gedaan
Okee, dat is niet helemaal waar. Ik heb in het verleden, toen ik nog thuis woonde (oef, dat lijkt al eeuwen geleden) wel eens samen met mijn moeder een muurtje behangen. Nou ja, ook dat is niet helemaal waar. Ik stond er bij en gaf haar een keer een schaar, mes of behangkwast aan.
Telt dit mee als ervaring? Nee. Okee, dat dacht ik al 😉

Maar behangen: dat moet ik toch kunnen? Pfff… Ik, Irma, van aandewandpuntcom en dan nog geen behangetje aan de muur kunnen plakken? Dat moet ik toch eens proberen!

Daar gaan we!
Om te proberen kocht ik een leuk en goedkoop behangetje van de Kwantum. Goedkoop, dat was belangrijk. Want als ik het zou verknallen zou het dan wat minder pijn doen. De kinderen waren een dagje naar mijn moeder, dus geen in de weg lopende kinderen. En tijd zat.

Wat heb je nodig?
– behang (denk er goed over na wat je wilt behangen en hoeveel rollen je nodig hebt)
– een schaar
– paslood (of zoals mij: een spijker aan een touwtje en een stukje washi tape)
– potlood
– scherp afbreekmes
– behanglijm + emmertje
– behangkwast
– trapje
– een mandje, lat oid (om de rol van de muur te houden aan de onderkant)
– een paar natte/vochtige vaatdoeken/schoonmaakdoekjes / spons
– behangspatel

Daar gaan we dan, echt!
Ik kan een heel verhaal typen, maar ik denk dat een stappenplan handiger is. Dat bespaart jullie alle struggles die ik heb gehad tijdens het behangen. Ik ga er vanuit dat je muur behang-klaar is, dus niet onbehandeld of nog met 16 lagen behang er op. Mocht dat zo zijn dan kun je het beste even Google raadplegen hoe je je muur het beste behang-klaar kunt maken.

Oh, en vliesbehang. Tegenwoordig is bijna alles vliesbehang. Voor je gaat beginnen check dit ook nog even. Bij vliesbehang smeer je de muren in met lijm, en niet het behang. Véél handiger!

 1. Check je muur. Eventuele gaatjes kun je het beste even opvullen met bijvoorbeeld muurvuller. Muren moeten vuil- en vet vrij zijn voor het beste resultaat, dus even met een lapje er overheen kan geen kwaad. Zorg ook dat je vloer schoon is. Zou jammer zijn dat het behang smerig wordt voor het op de muur zit!
 2. Check je rollen behang. Ga je een hele wand behangen waarvoor je meerdere rollen nodig hebt? Controleer dan of het batchnummer op de rollen overeen komt. Als er verschillende nummers op de rollen staan, kan de keur/print wat afwijken. En is het vliesbehang? Mooi. Ga dan door! Kijk ook goed of het behang een patroon heeft of dat er nog andere instructies op staan.  Je kunt er voor kiezen om de banen vast te knippen, maar dat vind ik zelf niet prettig omdat het veel meet- en kijk werk is, vooral bij behang met een patroon. Lees even verder als je wilt weten hoe ik het gedaan heb.
 3. Paslood. Eigenlijk een soort gewichtje wat aan een touwtje zit. Heb je dat niet in huis dan kun je ook een spijker of iets anders aan een touwtje knopen. Plak dit op de muur waar je wilt beginnen met behangen en trek met een potlood een lijn (of een paar kleine streepjes, valt het minst op) van plafond tot de grond.

  * ga je een hele muur behangen? Begin dan bij het raam, en zet de loodlijn ca. 50cm uit de kant.
  * ga je een klein stukje behangen (1 of 2 banen ergens midden op de muur)? Dan begin je ook aan de raamkant, maar zet je de loodlijn gewoon waar je wilt beginnen met behangen.  
 4. Maak de behanglijm klaar. Ik gebruikte de roze Roll-on van Perfax, want die had ik nog in huis van een sinterklaas-surprise projectje. Je hebt ook kant en klare lijm in een emmer. Super makkelijk. Direct de goede dikte, geen gedoe met poeder en water, meteen klaar om te smeren! Als de behanglijm klaar is voor gebruik breng je dit baan voor baan aan. Wel handig is om iets breder te lijmen dan je behang breed is, anders kan het zijn dat er stukjes los laten.
  En wees niet te zuinig met de behanglijm! Beter wat veel dan te weinig.
 5. Dan gaan we plakken!
  De eerste baan is simpel. Pak een krukje, zet deze iets van de muur af zodat je genoeg ruimte hebt om de rol te bewegen en ook goed kunt zien of je de rand netjes op de loodlijn legt.
  Zet het mandje of wat je ook bij de hand hebt op de grond tegen de plint aan, en leg daar de rol behang achter. Trek het uiteinde van de rol omhoog tot het plafond. Houd een kant op/tegen de loodlijn aan om hem loodrecht te plakken. Duw/wrijf het behang voorzichtig naar beneden. Je kunt het behang nog een beetje heen en weer schuiven. Maar let op dat de bovenkant nog wel tegen het plafond aan blijft zitten.
  Onderaan kun je het behang van de rol afknippen en dan het laatste stukje op de muur plakken. Knip het wat ruim af, zodat je met de behangspatel het behang tegen de plint aan kunt duwen en dan strak kunt afsnijden met het afbreekmes.
 6. Zit het behang goed? Eventueel ontstane luchtbellen kun je wegwerken met behulp van de behangspatel. Ook kun je met een behangspatel behang in de hoeken van muren goed aandrukken. Werk altijd van boven naar beneden. Zorg er verder voor dat de banen behang goed op elkaar aansluiten zonder naden en het patroon netjes doorloopt.
 7. Maak meteen de muur aan de kant waar je niet verder gaat schoon. Behanglijm wat opdroogt gaat glanzen en krijg je er later niet meer af!
 8. De tweede baan. Heb je behang zonder patroon? Sla deze stap dan over, en ga verder naar stap 9.
  Als je een patroon in het behang hebt zitten, dan is het even kijken welke stukken op elkaar moeten. Op de rol staat hoeveel cm patroon er in zit. Vaak is dit rond de 50cm. Dus dan heb je een beetje een richtlijn op hoeveel cm van de bovenkant het patroon moet zitten. Ik vind het makkelijkst om de rol dan even voor de muur te houden, om te kijken waar ik dan moet beginnen met plakken. Ik zet een streepje op de rol waar het plafond begint.
 9. Smeer de muur weer in met behangplaksel. Leg weer de rol achter het mandje. Leg eerst een paar cm behang op het plafond (bij patroon zoek je het streepje weer op en legt deze op de overgang van plafond naar muur en leg dan het behang zo op de muur dat het patroon aansluit). Duw/wrijf het behang voorzichtig naar beneden.
  En verder is het gewoon herhalen van de stappen. Bubbels uit het behang verwijderen met de behangspatel, de onderkant- en bovenkant strak afsnijden met behulp van de behangspatel en het afbreekmesje. En dan behanglijmresten schoonmaken.
Ik ben blij met het eindresultaat! Zonder twijfel zal ik echt nog wel weer gaan behangen!

Het lijkt – zo op papier – een hele klus, maar eigenlijk valt het hardstikke mee. Goed inlezen, je materialen klaar hebben staan, de tijd er voor nemen en gewoon doen!

En ja, nu baal ik toch wel een beetje dat ik niet meteen super tof behang heb gebruikt, maar voor safe ben gegaan met dit goedkope (maar ook wel leuke) behangetje 😉

Ga jij ook behangen naar aanleiding van mijn blog? Ik zou het super leuk vinden dat je mij tagt in je klusfoto of stories. Ik ben benieuwd! Heel veel klusplezier!


Behanginspiratie:

Geef een reactie

De waardering van www.aandewand.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 96 reviews.
preloader