Begin van de herfst! – mét DIY

Toen Irma aan me vroeg of ik mee wilde werken aan haar blog, hoefde ik niet lang na te denken. Natuurlijk wil ik dat. Het is me een eer. Vandaag trap ik af met mijn eerste bijdrage.

Ik ben Jessica, op instagram bekend als @huismus_2.0, bijna 36 jaar oud, getrouwd met een handige man en moeder van 2 jongens. Mijn account is een mengelmoes van interieur, familieleven, buitenkiekjes en DIY projecten. Onze interieurstijl (ja, mijn man heeft ook wat te zeggen) is een mix van scandinavische en retro invloeden ofwel scandinavischretro. Wanneer ik tijd heb, struin ik graag door de plaatselijke kringloopwinkels op zoek naar mooie spulletjes voor in huis of om weg te geven. Creatief bezig zijn vind ik erg leuk en ontspannend. Kleine projectjes doe ik zelf, maar de grote laat ik over aan mijn wederhelft. Bijna alles wat ik bedenk kan hij maken:  Yes, mijn man is klusser.

DIY – herfsttafel

Maar genoeg over mij, door naar het thema van dit eerste gastblog.
Vandaag begint de herfst en het leek me dan ook leuk om een bijpassend DIY project te delen: de herfsttafel. Mijn oudste gaat sinds kort naar school en ik wilde daarom thuis ook wat meer gaan werken met de seizoenen. Op verschillende inspirerende Instagram accounts zag ik een seizoenstafel voorbij komen en zo werd een nieuw project geboren.

Ik gebruikte als basis voor mijn seizoenstafel een kastje wat bij ons boven de eettafel hangt.
Uiteraard kun je je tafel ook op een hele andere plek presenteren.

Mocht je zelf echt geen idee hebben hoe je moet beginnen, er zijn ook kant en klare seizoenstafels te koop. Zo heb je een fijne basis die je zelf kunt aankleden zoals je wilt.
Voordat je begint met verzamelen is het wel handig als je een beetje een idee hebt hoe je de tafel wil inrichten, dan kun je iets gerichter op zoek. En het leuke is natuurlijk dat je ook gemakkelijk kunt wisselen of spullen kunt toevoegen die je later tegen het lijf loopt of zelf hebt gemaakt.

Ik wilde zo ie zo iets met eikeltjes knutselen en wilde dit ook presenteren op een natuurlijk materiaal.
In onze eigen houtvoorraad vond ik een mooi stukje bast en in een bos vlakbij raapte ik samen met onze kleuter eikeltjes en napjes van de beukennootjes. Geen bos in de buurt? Loop dan eens een rondje door de buurt, eiken en beuken vind je vaak in elke stad/dorp. Zo vond ik de stekelige vruchten van de amberboom bij de school waar ik altijd mijn fiets parkeer.
Wil je echt makkelijk doen? Dan kun je ook kant en klare pakketjes kopen met eikeltjes en dennenappels bijvoorbeeld. De paddenstoelen heb ik al een aantal jaar en kocht ik in de winkel maar deze zijn vaak ook te vinden in kringloopwinkels. Het oude krijtbord vond mijn man bij zijn ouders thuis en werd vroeger gebruikt op de kermis.

Het eikeltjesdorp werd mijn basis.

Hoe maakte ik deze lieve figuurtjes? De verzamelde eikeltjes heb ik eerst aan een selectie onderworpen, lelijke of rotte eikeltjes vielen af. Daarna heb ik met een kwastje het vuil verwijderd. Wil je helemaal op safe gaan, dan kun je de eikeltjes wassen en daarna nog in de oven kort verhitten. Eikeltjes (maar natuurlijk ook al andere boomvruchten die je verzameld) kunnen namelijk eitjes van insecten bevatten. Ik heb welgeteld 1 larve voorbij zien kruipen op onze eettafel, dat er meer kunnen volgen is een verrassing die ik voor lief neem. Maar ik controleer ze wel dagelijks op rotting of kruipende vrienden.

Sommige eikeltjes hadden geen dopje meer dus ben ik daarna een soort passessie begonnen, welke dop past bij welke eikel. Met een klein beetje hobbylijm/alleslijm maakte ik de dopjes vast.
Daarna tekende ik met een zwarte markeerstift de gezichtjes en maakte deze af met een verfmarker met matte finish. Met deze stiften is het heel gemakkelijk werken maar je kunt natuurlijk ook voor verf kiezen en met een penseel aan de slag gaan. De kleine eikeltjes kregen wat decoratieve strepen.  Daarna lijmde ik de eikeltjes op de napjes van de beukennootjes en nadat de lijm gedroogd was lijmde ik ze vervolgens op de bast vast. Daarna kregen de kastanjes, dennenappels en amberboomvruchten een plekje en zo ook de griezelige speelgoedspin.
Als laatste maakte ik de vallende blaadjes op het krijtbord en schreef ik het woord HERFST ook letterlijk op om mijn kleuter te laten wennen aan woorden.

Ik tekende met een zwarte markeerstift de gezichtjes en maakte deze af met een verfmarker met matte finish

Onze seizoenstafel is vrij kinderlijk want ik heb 2 kleine kindjes, maar je kunt deze natuurlijk ook vrij basic houden door de eikeltjes alleen wat streepjes te geven. Of als je oudere kinderen hebt, kun je stoere drakenogen neerleggen. Dit zijn kastanjes in hun stekelige omhulsel die net wat open staan.

De credits voor dit laatste idee zijn overigens voor Laura ten Buren.

Ontbijt, lunch en avondmaal worden genuttigd aan onze eettafel en zo hebben we meerdere keren per dag zicht op onze gezellige seizoenstafel. En dat hij zo hoog hangt is wel zo handig met de grijpgrage handjes van onze dreumes.

Je kunt de herfsttafel natuurlijk ook vrij basic houden door de eikeltjes alleen
wat streepjes te geven.

Ik hoop dat je mijn seizoenstafel leuk vind en dat ik je heb geïnspireerd om zelf ook aan de slag te gaan. Fijne herfst!

Geef een reactie

De waardering van www.aandewand.com/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 96 reviews.
preloader